We vinden het allemaal ontzettend belangrijk om gezond en veilig te blijven, zeker na een periode van veel onzekerheid en waarbij onze gezondheid centraal stond. Als je met een grotere groep op vakantie gaat in een groepsaccommodatie, dan is het extra belangrijk dat je veilig bent met z’n allen en dat je ook goed rekening kunt houden met elkaar. Corona is dan misschien niet meer zo zorgwekkend als in 2020, maar op dit moment kampt een groot deel van Nederland wel weer met verhoudheden, griepjes en onverklaarbare kuchjes. Hieronder geven we je een aantal tips voor veiligheid en gezondheid als je in een groepsaccommodatie zoals een strandhuisje verblijf. 

 

Hygiëne – Keep it clean

Als er iets is wat we hebben geleerd van de afgelopen tijd, is dat hygiëne ontzettend belangrijk is. Dus zorg ervoor dat iedereen zich binnen de accommodatie zich ook aan de hygiëne regels houdt om het zo prettig mogelijk te maken voor iedereen, niemand heeft zin om ziek te worden op vakantie. Dat betekent (uiteraard) handen wassen, maar ook de accommodatie schoon houden, en als je er langere tijd verblijft, dan ook oppervlaktes afnemen net allesreiniger en wellicht zelfs stofzuigen of dweilen.

 

Ventilatie voor frisse lucht

Om er voor te zorgen dat virussen worden beperkt, is een goede ventilatie cruciaal. Zeker als je met een grotere groep personen in een kleine ruimte bent is het belangrijk om regelmatig het raam open te zetten. Even volledig doorluchten is ook een goed idee.

 

Voldoende ruimte

Het kan bij het uitkiezen van de groepsaccommodaties handig zijn om de hoeveelheid ruimte per persoon goed in te schatten. Hoe krapper iedereen op elkaar zit, hoe onveiliger het wordt. Je kunt het beste gaan voor een accommodatie waar iedereen genoeg bewegingsruimte heeft en zich idealiter ook even kan terugtrekken indien gewenst.

 

Medische faciliteiten

Kies ook voor een accommodatie die beschikt over medische faciliteiten. Dit kunnen meerdere dingen zijn, denk bijvoorbeeld aan een eerste hulp doos, of een AED in de buurt van de groepsaccommodatie. Zo kun je als er een ongeluk gebeurt, toch snel handelen met de juiste spullen. Neem je zelf altijd een EHBO doos mee, dan is dat uiteraard ook prima.

 

Voedselveiligheid

Last but not least heb je ook nog voedselveiligheid. Het is belangrijk om rekening te houden met iedereens voedselallergieën omdat je uiteraard niet wil dat iemand een allergische reactie krijgt tijdens het eten. Zorg voor de zekerheid voor dat er een epi-pen aanwezig is zodat, mocht iemand toch een allergische reactie krijgen, het niet uit de hand loopt. Kijk verder ook uit met salmonella en risico’s op kruisbesmetting bij het snijden van kip (of andere dierlijke producten) en daarna op dezelfde snijplank rauwe groente of fruit. Gebruik altijd een schone snijplank en een schoon mes.

 

We willen allemaal gezond en veilig blijven en doen ook ons uiterste best om dit zo te houden, ook als we op vakantie gaan met een groep in een groepsaccommodatie. Met bovenstaande tips maximaliseer je de kans op een prettig en veilig verblijf.